Kävin leipuri-kondiittorin pt:n kahdessa vuodessa ja minulta jäi pois kaikki taitotyö-, suklaa-, ja sokerityökurssit. Kondiittorin ammattitutkinnon näytössä vaaditaan näytettäväksi jokin taitotyö, esimerkiksi koristetaikinasta tehtävä kori tai krokaani.

Koristemassasta ja taikinakorista ei ollut muuta tietoa kuin opettajalta saadut monisteet mutta niiden perusteella lähdin rohkeasti tekemään koria.

Ensimmäinen kori epäonnistui täysin ja loppujen lopuksi tein kolme koria josta kaksi päätyi sitten eteenpäin. Kaikki mahdolliset virheet ja kömmähdykset kävivät varmasti mutta sain kuin sainkin tehtyä yhden ihan julkaisu kelpoisen korin. Totesin että hyvä tehdä kaikki virheet nyt koska niistä opin ja jos päädyn tekemään korin taitotyönä niin muistan kyllä kaikki tekemäni virheet etten tee niitä varmasti uudelleen. Eli virheistä oppii! Harmittaa vain että aikaa korin tekemiseen pitäisi varata todella paljon jotta saisi rauhassa tehtyä kivoja koristeita ja työn jälki olisi huolellisempaa.

   

Taikinakorin teko ajottautui hyvään ajankohtaan koska sain lähetettyä korin keksien kera rakkaalle mummolleni hänen täyttäessä tasan 80-vuotta.

   

Vaaleat keksi:

125 g voita
1 ½ dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Vaahdota voita ja sokeri vaahdoksi, lisää kananmuna, nostele joukkoon jauhoseos ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina litteäksi leivinparille ja laita jääkaappiin kovettumaan vähintään 3h. Parhaimmillaan taikina on jos se on saanut olla jääkaapissa yö yli. Kailitse taikina ohueksi ja painele pyöreällä muotilla keksejä. Paista keksit 200-asteessa n. 6min tai kun keksit ovat kauniin ruskeita. Annan keksien jäähtyä. Käännä osa kekseistä toisin päin ja pursota hillonappi keksin keskelle. Paina keksit vastakkain ja koristele.

   

Kokeilein lähitulevaisuudessa krokaanin tekoa jos se vaikka olis mielummin ja toivottavasti enemmän mun juttu...