Salaatti kaipasi lisukkeeksi jotain joten innostuin sitten kokeilemaan ensimmäistä kertaa patonkeja.

Ohjetta sovelsin netistä löytämistäni ohjeista ja päädyin sitten tälläiseen.

Yrttipatongit 2kpl:

2,5dl vettä

25g hiivaa

2tl suolaa

1tl sokeria

3tl yrttimaustetta (esim. basilika, oregano jne.)

3rkl öljyä

6dl vehnäjauhoja

Lämmitä uuni 250-asteeseen. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää veteen suola, sokeri, mausteet ja öljy. Lisää lopuksi jauhot ja vaivaa taikina kiinteäksi palloksi. Anna taikinan levätä n. 5min. Jaa taikina kahdeksi palloksi. Kaulitset kumpikin pallo suorekaiteen muotoiseksi levyksi. Kääri levy viistottain tiukaksi rullaksi, aseta pellille ja tee veitsellä vinottaiset viillot patongin pintaan, mutta älä viillä liian syviä viiltoja. Anna patonkien levätä ja nousta liinan alla n. 20min. Ripottele pinnalle juustoraastetta

Paista patonkeja n. 10min.

Vinkki: Patongille ominaisen rapean kuoren saat kun laitat uunivuoan puolilleen vettä ja laitat sen uunin lämmitys vaiheessa uuniin. Anna vuuan olla koko patonkien paiston ajan uunissa. Vesi höyrystyy ja muodostaa patongeille rapean kuoren.

Suorakaiteen muotoiselle taikinalevylle voi vaikka ripotella juustoraastetta, tuorejuustoa tai valkosipulirouhetta ennen käärimistä. Näin saat herkullisia ja täyttäviä patonkeja, jotka eivät muita täytteitä enää kaipaakkaan.